Corona maakt mij opstandig

08/05/2020 - 16:53

Ik snap het niet. Het gaat er bij mij nog altijd niet in.  De weken gaan voorbij, (té) uitgebreide, maar eenzijdige verslaggeving over cijfers (die ik allang niet meer volg), maatregelen die 'versoepelen'....  Véél 'nieuws', doorlopende info, non-stop up-dates en wat heb ik in al die weken nu nog áltijd niet gehoord ? 

Klopt ! Wat kan je nu zélf doen om je gezondheid preventief te ondersteunen ? Ik twijfel of het woord immuniteit zelfs al is gevallen deze periode...

Een collega Gezondheidsbegeleider werd door het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) op de vingers getikt voor een erg gematigd artikel over voeding en bepaalde vitamines die de immuniteit een zetje kunnen geven.

Ik begrijp niet (maar kan gerust meerdere grote redenen bedenken) waarom de angst voor kennis rond supplementen zo groot is ? Zou het kunnen dat er angst is voor het feit dat voor veel mensen 'pijntje, dus medicijntje' niet meer klopt (of helpt) ? Supplementen zijn bio-actieve stoffen uit de natuur die processen ondersteunen in ons lichaam. Uit mijn lessen fysiologie aan de KULeuven leek het mij toen (én nu) niet zo bizar dat ondersteuning van fysiologische processen invloed kan hebben op de algemene gezondheidstoestand ?

Als ik berichtgeving hoor over COVID-19, dan voel ik opstandigheid opborrelen. Er wordt nog altijd beweerd dat supplementen niet helpen. Ik kan nochtans al lang het aantal artikels niet meer bijhouden waar studies en metastudies het nut van voedingssupplementen aantonen. Zelfs zonder studies vertellen cliënten mij zich beter te voelen, precies positiever in het leven te staan, geen verkoudheid meer gehad te hebben sinds een jaar,... na bijvoorbeeld zoiets 'evidents' als vitamine D3 beginnen innemen. Al is het natuurlijk bij een holistische aanpak altijd én fysiek, én emotioneel, én mentaal.

Gelukkig zijn er ook wetenschappers die het nut van voeding zien om de weerstand te versterken. Angelique De Beule, ingenieur en directrice van het Biochemisch Instituut voor Orthomoleculaire Kennis (BIOK) schreef in het magazine OrthoFyto editie 3/2020:

‘De microbe is niks, de bodem is alles!’, stelde de Franse wetenschapper Claude Bernard al in de 19de eeuw. Om die ‘bodem’ – waarop de microbe wel of niet vat krijgt – weerbaar te houden, is het in de eerste plaats belangrijk om de aanvoer van toxines te verlagen. Besteed daarom als arts/therapeut aandacht aan omgevingsfactoren zoals levensstijl, voeding, het gebruik van medicijnen alsook milieufactoren. Indien mogelijk reduceer ze en vul de hierdoor opgelopen nutriënttekorten aan met voldoende biologische groenten en fruit, rijk aan vitaminen, mineralen, polyfenolen en vezels. In het bijzonder donkergroene groenten, kolen en knoflook omwille van hun capaciteit om zware metalen te binden.

Oké, ik ben volledig akkoord dat het geen zin heeft een hoop voedingssupplementen in te nemen als je nog volop aan je voeding kan sleutelen. Ik geef mezelf heel mijn leven lang de tijd om uit te zoeken welk voedingspatroon voor mij het best werkt. Geen dieet dus, maar een manier waarop ik mijn lichaam voed en die ik voor de rest van mijn leven kan volhouden.
Anderzijds ben ik vrij zeker dat ik veel dagen niet die mate van variatie van groeten en fruit eet om mijn lichaam optimaal te voorzien van voedingsstoffen. En waarom dan niet verstandig aanvullen ?

We krijgen te horen dat supplementen niet zouden werken. Eén ding horen we wél in de media. Je moet gezond eten, maar wat je dan precies kan eten om te zorgen dat je gezond blijft/wordt ? Dat wordt niet gezegd...

De berichtgeving van nietszeggende cijfers en héél veel over mondmaskers lijkt me erg eenzijdig. Ik zou wensen dat er meer 'wetenschappers' (mogen) opstaan en er meer ruimte komt voor openlijk vragen stellen. Nu heb ik het gevoel dat het vaak net de bedoeling is om mensen niet te veel voor zichzelf te laten voelen wat klopt en niet.

Ik kan me laten inpakken door mijn opstandigheid en me van al mijn energie laten beroven. Maar liever kies ik om op te staan. Nog meer te staan voor waar ik in geloof. Een nog groter geloof in mijn zelfgenezend vermogen te ontwikkelen. Nog meer vanuit mijn kernkracht de boodschap te verspreiden dat je je zelfgenezend vermogen kan ondersteunen.

Ons zelfgenezend vermogen is eigenhandig in staat om virussen en/of bacteriën aan te pakken met ons immuunsysteem. Drukdrukdruk, weinig of slechte slaap, voeding die weinig voedingsstoffen bevat, een reeks in te nemen medicijnen per dag en overmaat aan suiker zijn factoren die onze basis zwakker maken. Daarenboven hebben we de factor angst nog niet genoemd als ondermijner van ons beschermingssysteem.

Ons immuunsysteem werkt pas optimaal als de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as (HPA-as) in evenwicht wordt gebracht met voldoende ontspanning. En raadt eens waarmee je deze HPA-as perfect kan tot rust brengen ? Voetreflexologie !

Naast voeding en aandacht voor onze HPA-as laten meer en meer studies zien dat ons immuunsysteem op verschillende manieren kan beïnvloed worden door ons bewustzijn. Dat wil zeggen dat wat we denken, welke overtuigingen we hebben en hoe we ons voelen fysiek impact heeft op ons lichaam. Jawel, in constante angst leven gaat je lichaam op lange termijn fysieke belasten.

Stel je voor dat we ons denken kunnen beheersen en zo invloed uitoefenen op ons immuunsysteem en onze gezondheid ? Het is alvast de moeite waard lijkt mij om uit te zoeken of een positieve mindset, jezelf als gelukkig en gezond visualiseren en dagelijks de confrontatie durven aangaan met jezelf via stilte-momenten invloed hebben op je gezondheid.

Ik aanvaard de corona-uitnodiging om vanuit 'iets groters' bescheiden te aanvaarden, maar kies ook om mijn eigen keuzes te maken. Want meer dan met het virus op zich worstel ik met de energie van deze tijd. De energie van zich bang laten maken, (correcte ?) info door het strot geramd te krijgen, ja-knikkend 'in ons kot' blijven zonder ruimte voor gezond verstand, achterliggende doelen van 5G en vaccins, wantrouwen in ons lichaam, ... Dit alles lijkt mij meer zorgwekkend dan het virus op zich.

Wil je graag de to-the-point tips omtrent welke voeding je immuniteit kan ondersteunen ? Klik hier.

Zorg goed voor jezelf !
Maaike Devos