Met maximum 14 km als marathontraining loop je toch nooit een marathon uit ?

05/09/2019 - 15:55

Ik had jullie al verteld dat ik met een niet zo voor de hand liggend schema aan het lopen ben, namelijk het 14 km schema. Het komt er op neer dat je tijdens de hele marathontraining maximum 14 km loopt. Interessant natuurlijk voor mensen die niet graag veel uren spenderen aan hun training én voor mensen zoals mezelf die het lopen tussen gezinsleven en praktijk in dienen te puzzelen.

Ik kwam de eerste keer in aanraking met dit schema via Koen de Jong, oprichter van Sportrusten die het op zijn beurt leerde van Stans van der Poel. Er is heel wat kritiek op dit schema. Net omwille van felle kritiek kwam de rebel in mij naar boven en wou ik dat zelf uittesten. Ik lig niet echt wakker van al dan niet de marathon lopen omdat ik mezelf ook geen druk opleg me te bewijzen tegenover anderen of mezelf. Mijn voorbereiding kan ook strikter. Ik loop vaak maar drie keer in plaats van vier los van andere rustige sportmomenten en ben weinig bezig met hartslag, maar vooral met looptechniek en gevoel. Wat me wél bezighoudt is het mentale aspect van nooit een heel erg lange duurloop gedaan te hebben... Ik hoop dit met vertrouwen in mijn lichaam te kunnen overbruggen.

Mijn geloof in de kracht van het 14km schema voor niet-getrainde lopers -zoals mezelf- ligt in het aspect dat voldoende recuperatie de beste training is. In plaats van je lichaam door aantal en duur van de trainingen fel te belasten omdat je nu eenmaal geen topsporter bent bouw je voldoende herstel in. Let op ! Zelfs dit 14 km schema is niet zomaar een 'walk in the park'. Je loopt vier (nu ja, drie zelfs vaak in mijn geval) per week én komt aan een mooi aantal kilometers per week.

Sinds een drietal weken eet ik vooral vetrijk. Even heel kort door de bocht : bij koolhydraatrijk eten verbruik je bij het lopen je koolhydraten en als die op zijn krijg je je dip (de spreekwoordelijke man met de hamer). Mijn uitgangspunt voor vetrijk eten is nagaan als ik vetverbranding getraind heb of ik daar kan op teren om een marathon te lopen ? Eén gram vet brengt meer energie teweeg dan één gram koolhydraten. Eigenlijk hebben we dus aan vet een erg interessante energiebron. We denken vaak dat we een pak koolhydraatrijke voeding nodig hebben om een fysieke prestatie tot een goed einde te brengen. Uit ervaring kan je perfect anderhalf uur lopen zonder ontbijt zonder dipjes te hebben. Handig uiteraard is als je bloedsuikerspiegel al golvend verloopt én je lichaam al weet met vetverbranding om te gaan. Even opmerken dat mijn eigen prestaties niet onder topsport vallen waar je vaak wél nog het klassieke verhaal hebt van extreme porties koolhydraten voor en tijdens wedstrijd. Al zijn er binnen het wielrennen bijvoorbeeld al topsporters die zich volledig richten op die vetverbranding.

Naast het theoretische van hierboven deel ik graag hoe één van mijn trainingen er deze week in de praktijk aan toe ging. 13 km op de planning. Redenering: aan tempo 10 km/u, ongeveer 6 minuten voor een kilometer, dus een uur en 20 minuten lopen. Voor ik vertrek bedenk ik de mapmyrun app te gebruiken. Dan weet ik tenminste eens tempo, helling, duur, … en dan heb ik mijn gsm ook bij voor foto's of een filmpje. Het woord 'marketing' klinkt nog altijd teveel als iets 'vies'. Ik loop graag om te lopen, dus zie ik af van het idee om mijn gsm mee te doen. Ik heb geen enkel benul van tempo en besluit zoals gewoonlijk te genieten. Plan: half uurtje lopen naar natuurdomein in onze buurt, 20 minuten ter plaatse en half uurtje terug. Lopen rond het water tussen de bomen maakt mij rustig. Bij elke ronde observeer ik een man aan de rand van de vijver die bezig is op zijn gsm te kijken. Stiekem hoop ik in zijn plaats dat hij opzoekt welke de vogel was die hij net zag of hoorde... Zonde lijkt me en de bevestiging in juiste keuze om mijn gsm thuis te laten. Vaak droom ik van in méér natuurpracht te wonen, maar besluit dankzij het zien van de man met de smartphone mij extra te laten verwonderen tijdens het teruglopen. Boomgaarden vind ik altijd iets magisch hebben, de lange rijen, hoe je rij per rij de struiken anders ziet kronkelen. Nog nooit was het mij opgevallen dat ik er altijd al ééntje passeerde, maar nog nooit de schoonheid er van in had gezien. Bijna thuis loop ik de wei met buffels voorbij. Nog nooit had ik mij verwonderd over welke prachtige dieren met gigantische hoorns dit zijn. Thuisgekomen met een heerlijk gevoel én de bevestiging dat mijn gsm geen gemis was.

Even inzoomen nog. Misschien lijkt het alsof ik veel veranderingen deed op korte termijn. Nieuw type loopschoenen (blog 18/07/2019), meer gaan lopen én mijn voedingsgewoontes nogal aanpassen. Deze veranderingen zijn echter niet van de ene dag op de andere gebeurd. Wat betreft de loopschoenen ben ik de hele zomer bezig geweest mijn kuiten aan een nieuwe type schoen te laten wennen. Daarbij kwam dat ik vaak extra aandacht aan mijn kuiten heb gegeven door (zelf)massage of stretching. Het keto eten is al een proces van maanden. Eerst ben ik begonnen met geraffineerde suikers te verminderen, af te bouwen en uiteindelijk weg te laten. Pas wanneer ik het gevoel had dat mijn bloedsuikerspiegel niet meer piekte en daalde, maar golfde ben ik me meer op vetrijke voeding gaan richten. Zomaar onbezonnen met een te uitdagend type schoenen starten of vanuit het niks extreem vetrijk beginnen eten van de ene dag op de andere is geen aanrader.

Met maximum 14 km als marathontraining loop je toch nooit een marathon uit ?
Met maximum 14 km als marathontraining loop je toch nooit een marathon uit ?
Met maximum 14 km als marathontraining loop je toch nooit een marathon uit ?