Van turnleerkracht tot zelfstandig zenuwreflexoloog (1/2)

10/02/2022 - 09:22

In de praktijk ben ik gezegend om tijdens bepaalde tijd te mogen meewandelen met cliënten. Ik kan me zo enorm verwonderen als ik aan eerste consulten terugdenk hoe een mensenleven wendingen kan nemen. Maar mijn eigen verhaal was er eigenlijk ook wel eentje met serieuze bochten … Benieuwd ? Je leest meer in mijn minireeks 'van turnleerkracht tot zelfstandig zenuwreflexoloog'.

' Waaaat ? Tien jaar ? Heb jij tien jaar onderwijs-interims gedaan ? ‘
Jips, ik vraag mezelf nóg soms af hoe ik dat zolang heb kunnen volhouden. 24 scholen, waarschijnlijk evenveel vakken, 8 kilo afvallen door lespakketten te geven die eigenlijk helemaal niet voor mij waren, als ancien leerkracht Lichamelijke Opvoeding geen ‘voorrang’ krijgen op pas afgestudeerden, maar ja, blijkbaar was het graag voor een groep staan, motiveren tot bewegen, … genoeg om het zolang uit te houden. Tot die bewuste avond…
Ik mocht nog net voor de kerstvakantie voor een interim van twee weken gaan solliciteren met 5 (!) andere kandidaten, maar werd de avond ervoor stipt om 21u30 opgebeld met de melding dat een oud-leerling de opdracht zou opnemen (Waar was mijn eigen middelbare school eigenlijk toen ik die nodig ‘dacht’ te hebben … ?) Het telefoontje was voor mijn man die mij al die jaren steunde de druppel. Hij vroeg me hoelang ik nog met mijn voeten ging laten rammelen. Mijn enthousiasme voor het lesgeven was nog altijd even groot, maar ik was cynisch geworden binnen en over het hele onderwijssysteem.

Bewust kiezen om uit het onderwijs te stappen was nodig om er zelf niet aan kapot te gaan.

Een paar maanden zocht ik een halftijdse job. Mijn plan was een halftijdse ‘zekerheid’ te zoeken en daarnaast in bijberoep ‘iets’ te doen met beweging. Na de zoveelste keer te horen te krijgen
‘Maar madammeke toch, denk jij nu echt dat wij een licentiaat lichamelijke opvoeding gaan aannemen voor administratie als er daarvoor binnen ‘office management’ afgestudeerden zijn ? En als je terug werk hebt in het onderwijs, ga je toch direct terug weg.’

Dan schreeuwde een stemmetje in mij : ‘Neen, meneer, ik ga niet terug, dié keuze is alvast duidelijk. Geen gerol meer in mijn slachtoffer-interim-rol. Ik zal mijn werk zelf wel maken en zo gezegd, zo gedaan.

Wat klinkt dat onrealistisch simpel, niet ? Maar misschien moet ik er ook bij vertellen dat in de komende maanden serieus wat mind-shift bij mij diende te gebeuren om alle overtuigingen rond zelfstandig zijn, je eigen baas zijn, een eigen zaak starten te kunnen laten rusten en het gewoon te doen... Want cliché meningen genoeg van anderen: ‘Wat ga jij dan doen?’ Dat wist ik nog niet… ‘Is het niet veel comfortabeler gewoon je LO-uren te gaan doen en de zekerheid te hebben maandelijks je loon gestort te zien?’ Uhu !

Angstkrampen na duivelse stemmetjes vanop mijn schouder, jup, die waren er ook bij… Maar na veel ‘struggle’ kwam er dankzij de oneindige steun van mijn man Mathias ook stilaan vertrouwen… Vertrouwen dat als ik deed wat mij begeesterde alles wel goed zou komen...

Na vier maanden fulltime delegeren ;-) als werfleidster voor de verbouwing vanaf gestript huis, vatte ik puur uit nieuwsgierigheid voor voetreflexologie de opleiding tot Gezondheidsconsulent aan in De Levensschool. Ik had niet verwacht dat ik naast 4 jaar boeiende vakken en een dozijn inspirerende leerkrachten ook een erg interessant eigen proces ging doorlopen.

In 2015 startte Fundament binnen het traject van Starterslabo met wekelijkse coretrainingen, persoonlijke bewegingsbegeleiding en trainingen en workshops rond ruggebruik aan bedrijven op locatie.

Ik voelde dat puur het fysieke aspect alleen niet meer klopte voor mij. Stilaan werd het aanbod uitgebreid met deep tissue massage en voetreflexologie als technieken uit de natuurlijke gezondheidszorg. De beweegsessies werden vanuit een integrale visie gegeven.

Na uitstromen van het Starterslabo traject werd Fundament in 2016 helemaal officieel. Ik vond het al erg moeilijk om uit te spreken dat ik een ‘zaak’ had. Laat staan dat ik mezelf ondernemer noemde of voelde. Iets aan dat ondernemerschap of beter aan het beeld dat ik er van had klopte niet…

Een ondernemer is ‘drukdrukdruk’, klopt massaal veel uren, rijdt met een mooie auto (kosten, weet je wel…), verkoopt zijn product én zichzelf met dure woorden, groeit logischerwijs door het aannemen van mensen en schakelt telkens maar meer tot hij zichzelf kapot schakelt.
In en met en door Fundament wou ik net de keuze maken om mijn eigen werk en leven te creëren in alle rust en vrijheid. Dit klopte echter niet met het beeld van een klassieke ondernemer…

En toen klonk de eerste keer de term FREEDOMPRENEUR in mijn oren. Ik weet al niet meer wanneer ik die eerste keer iets zag passeren van die ‘Lien’, maar het deed wél de schellen van mijn ogen vallen. Er zijn wel degelijk ondernemers die er bewust voor kiezen om niet die ‘klassieke’ manier van ondernemen te volgen. Ondernemers waarvoor omzet, groei en ambitie wel belangrijk zijn, maar van wie de definitie van succes helemaal anders is dan wat ik hierboven omschreef.

Ondernemers die je niet raar aankijken als jij jouw succes legt in dagelijks aan de schoolpoort de kinderen afhalen, tijd hebben om gezond te koken, de moestuin te onderhouden, streven naar meer systeem-onafhankelijkheid, ruimte voor zelfontplooiing, genoeg beweging, dagelijkse meditatie,... Leven en ondernemen vanuit de mindset dat je je zaak zodanig runt om vrijheid te creëren om écht te leven, dáár wil ik voor kiezen.

En dan ontdek je dat er een netwerk bestaat die wél klopt voor jou met veel meer gelijkgestemde freedompreneurs dan je dacht… Ik wou er ook graag zo eentje worden en ik begon alvast de content van Lien de Pau te volgen. Een serieuze stap in de goeie richting was het volgen van de Freedompreneurworkshop.

Triggert het woord ‘freedompreneur’ jou ? Je droomt van echte vrijheid ? Schrijf je dan via onderstaande link in voor de Freedompreneur workshop op dinsdag 15 februari van 20 tot 21u30

https://lddy.no/12egm

In deel twee van deze mini-reeks 'Van turnleerkracht tot zelfstandig zenuwreflexoloog' lees je waarom het idee aan een ‘volle’ praktijk voor mij leidde tot geworstel en tot welke beslissing mij dat bracht.

Gefundeerde groeten
Maaike Devos

Triggert het woord ‘freedompreneur’ jou ? Je droomt van echte vrijheid als solo-ondernemer ? Schrijf je dan via onderstaande link in voor de Freedompreneur workshop met Lien de Pau op dinsdag 15 februari van 20 tot 21u30

https://lddy.no/12egm